Mark Twain syntymämökki Floridan kaupungissa Missourin osavaltiossa
Kun Mark Twain oli maailmanympärysmatkallaan, hän sanoi Intiassa puheessaan: "Kaikki mikä on tehnyt minusta sen, mitä olen, on pienessä kaupungissa Missourissa maailman toisella puolen."
Matkustimme tuohon pieneen Hannibalin kaupunkiin Mississipin rannalle, jotta voisimme nähdä paikat, joihin olimme tutustuneet lapsuudessamme lukiessamme Tom Sawyerin, Huckleberry Finnin ja heidän mustan ystävänsä Jimin unohtumattomista seikkailuista.
Syntymäpaikkakunta kylä nimeltä Florida
Mark Twainin eli oikealta nimeltään Samuel Clemensin elämä alkoi vielä pienemmällä paikkakunnalla, nimittäin Florida-nimisessä kylässä Hannibalin lähellä. "Clemensin perhe muutti Missouriin, koska sinne tarvittiin turistinähtävyys", Mark Twain vitsaili vanhana miehenä, jolloin hän oli maailmankuulu.
Floridan kylässä on Mark Twain-luonnonpuistossa leirintäalue, jonne Mark Twainin syntymäkoti on laitettu suojaan sään vaihteluilta. Suoja-aine on muuttanut laudoista rakennetun kaksihuoneisen mökin sinertäväksi. Sisustus on tyypillistä Amerikan 1800-luvun maaseudulle. Isän ja äidin huoneessa on kehto, johon vastasyntynyt Samuel asetettiin.
Talossa asui yhdeksän henkeä, Clemensit ja teini-ikäinen orjatyttö Jenni. Isä vei perheen tähän pieneen kylään uskoen, että sen läpi virtaava joki tulisi tärkeäksi kulkuväyläksi, mutta joki oli liian matala ja muutto Floridan kylään eräs isä Clemensin epäkäytännöllisistä yrityksistä.
Tuomari Clemensin mainoskilpi Hannibalissa
Perhe muutti pian läheiseen Hannibaliin, jonne isä perusti kaupan ja hotellin ja jossa toimi rauhantuomarina. Sam vietti edelleen kesäisin pitkiä aikoja setänsä farmilla lähellä syntymäkotia. Luonto oli siellä rehevää, ja leirialueelle asettunut turisti voi nähdä samoja eläimiä, joita nuori Mark Twain tarkkaili: oravia, punasiipisiä rastaita ja pesukarhuja. Illalla voi kuulla sammakoiden äänekästä kurnutusta. Ehkäpä se innoitti kirjailijaan ensimmäiseen novelliinsa, tarinaan jättiläissammakosta.
Museossa on nähtävissä kirjailijan äidin punainen wieniläiskeinutuoli, jokilaivan ruori ja näytteitä Twainin kirjojen käännöksistä. Suomeksi käännetty Huckleberry Finnin seikkailut oli myös esillä. 1980-luvulla Twainia moitittiin joissakin piireissä rasistiksi, kun hän käytti mustia loukkaavaa sanaa "nigger", mutta sitten todettiin, että Twainin kirjassa käytetään ensi kerran amerikanenglantia sellaisena, kuin kansa sitä käytti.
Hannibalin luola
Jo sata vuotta sitten näytettiin Hannibalissa luolaa, johon Twain eksyi pienenä poikana luokkatoverinsa Laura Hawkinsin kanssa. Tätä luolaa hän kuvasi Tom Sawyerin seikkailuissa. Samassa luolassa piileksi aikoinaan myös lainsuojaton Jesse James, joka raapusti sinne nimikirjoituksensa. Näin tekivät tuhannet myöhemmät kävijät, kunnes luolan töhertelystä tuli rangaistava teko.
Tom Sawyerin aita
Luolan kapeat käytävät ja katedraalimaiset holvit ovat koko paikkakunnan paras Twain-nähtävyys. Tullessaan luolan viileydestä kesän helteeseen huomaa, että Hannibal on todellakin etelässä. Kaupungin keskusta on entistetty (ks. kuvat rakennuksista). Mukulakivillä kävellessä voi kuvitella Tomin juoksevan siellä ystävineen kohti seikkailua.
Joki ja maailma opettajina
"Joki opetti minulle enemmän kuin mikään muu", kertoi Twain. Joki oli Missisippi. Hän makasi lapsena Mississipin töyräällä ihaillen jokilaivoja ja jopa karkasi kerran laivaan. Hän oli utelias poika, joka työnsi nenänsä joka paikkaan ja näki kammottaviakin asioita, kuten murhan, jota hän kuvaa Huckleberry Finnissä.
Kun Sam oli 12-vuotias, hänen isänsä kuoli. Sam joutui lopettamaan koulunsa ja meni oppipojaksi kirjapainoon.18-vuotiaana hän läksi maailmalle työskennellen kirjapainoissa, kaivoksessa ja toimittajana. 23-vuotiaana hänestä tuli jokilaivan kapteeni, ja hän pääsi kulkemaan pitkin rakastamaansa Mississippiä. Laivaelämästä tuli kirjailijanimi Mark Twain (=merkki kaksi= turvallinen eli tarpeeksi syvä vesi).
Mark Twainia kiehtoi myös toinen reitti: rautatie joka yhdisti koko mantereen idästä länteen. Twain matkusti itärannikolle ja muutti kaupungista toiseen. Hän oli kirjeenvaihtajana Hawaijilla ja teki matkan Pyhään maahan ja Eurooppaan. Matkoistaan hän kirjoitti kirjoja ja piti esitelmiä.
Syvää onnea ja suuria tragedioita
Twain rakastui vaimoonsa Oliviaan Euroopassa nähdessään hänen miniatyyrikuvansa Olivian veljellä. Oliviasta tuli hänen paras ystävänsä ja kriitikkonsa. Avioliitto oli erittäin onnellinen. Olivian suuri ja varakas suku ihaili Mark Twainia ja tuki häntä kaikin tavoin.
Asuminen Euroopassa oli halvempaa kuin Amerikassa, ja epäkäytännöllisenä raha-asoiden hoitajana Twain asui perheineen usein Euroopassa. Suurimman osan elämästään hän asui kuitenkin itärannikolla Connecticutissa olevassa isossa viktoriaanisessa talossa. Siellä hän kirjoitti suurimman osan kirjoistaan.
Tunnemme Twainin humoristina, jonka kirjat ovat hauskoja. Todellisuudessa häntä kohtasi onnettomuus toisensa jälkeen, ja hän menetti lopulta elämänilonsa. Nuorempi veli kuoli jokilaivan pannun räjähtäessä, ainoa poika aivan pienenä, yksi tytär epilepsiakohtaukseen ja toinen aivokalvontulehdukseen. Kun vaimokin kuoli, Twain muuttui katkeraksi ja pessimistiseksi. Mark Twain oli syntynyt Haleyn komeetan vuonna 1835, ja hän kuoli komeetan tullessa jälleen esille vuoden 1910 huhtikuussa.
Copyright (Pirkko) Anna Amnell. Julkaistu aikaisemmin nimellä Pirkko Pekkarinen siirtolaislehdessä torstaina marrakuun 6. - Thursday, November 6, 1986 - No. 45, 16, 24. Puolueeton ja riippumaton suomalainen lehti, joka ilmestyi Torontossa ja yhdistetiin sitten 200-luvulla Kanadan uutisiin.
Huom. Kommentissa on linkki mykkäelokuvaan, jossa Twain kävelee talonsa edustalla.
kirjailijat, kirjallisuus, Mark Twain
Kommentoi Blogisisko blogiini:
VastaaPoistahttp://blogisisko.blogspot.fi/2012/08/arkistoni-aarteita-mark-twainin.html
Katso video, jossa Mark Twain vieraanaan olleen Thomas Edisonin kuvaamana
VastaaPoistahttp://blogisisko.blogspot.fi/2012/08/mark-twain-1909-mykkafilmi-video.html