maanantai 18. kesäkuuta 2018

Ruusu Markus Falkille lukuelämyksestäMarkus Falk: Profeetan soturit. Otava, 2018 . 345 sivua

Ruusu Markus Falkille. Olipa lukuelämys. Kiinnostava fiktiivinen matka islamilaisen maailman historian keskeiseen kysymykseen, Koraanin sisältöön ja tulkintaan, alati kuohuvaan Beirutiin, rauhanomaiseen ja sivistyneseen islamiin ja paremmin tunnettuun ääriryhmien ahtauteen ja terrorismiin, tutkijapiirien ongelmiin ja suomalaisen miehen mielenmaisemaan. 

Romaanin päähenkilö lahjakas helsinkiläinen tutkija Tuomas Pyy on aito suomalainen mies, joka potee alemmuudentunnetta suuren maailman tutkijoiden rinnalla, tuntee, että suomalaiset tutkijat ovat usein syrjässä kaikkein keskeisimmistä tutkimuskohteista. Hän ei myöskään usko, että italialainen naistutkija voi olla ihastunut suomalaiseen maaseutuun. 

Vielä yksi klisee murretaan: jumalaisen kaunis nainen voi olla huippulahjakas tutkija. Juuri äsketttäin on tehty dokumentti maailman kauneimmaksi sanotusta näyttelijättärestä Hedy Lamarresta, lahjakkaasta keksijästä. Lamarr olisi voinut olla esikuvana Carla Contille. 

Jännitys säilyy loppuun asti tässä useissa kultuureissa ja jopa Etelä-Helsingin sokkeloisissa pihoissa liikkkuvassa kirjassa. Niin kiinnostava on tämä kirja, että luin sen melkein yhteen menoon. Vaikka olen nopea lukija, piti nukkua välillä.